Kontakt:
- 603 303 161

Zbliżajacy się sezon grillowy powoduje pewnie uśmiech na twarzy wiekszości z Was. Każdy kojarzy danie grillowe wyłącznie mięsne oraz wytrawne, ale co jeśli istnieje alternatywa? Dzisiaj mamy dla Was słodkie grillowane mango z twistem.
Święto zakochanych zbliża sie wielkimi krokami, co by tu przygotować dietetycznego?
Zamiast wybierać między pizzą a innym fasfoodem, można przygotować makaron z krewetkami oraz szparagami:)
Nowy rok, nowa/y ja, bardzo często powtarzany zwrot. Zacznijmy moze od zmiany jadłospisu.
Proponuję aromatycznego łososia z pieczonymi warzywami.
Pyszne ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii. Proste i szybkie w wykonaniu, więc na pewno każdy podoła. Przygotowana wersja trochę bardziej "dietetyczna", by po świątecznych całodniowych biesiadach, bez wyrzutów sumienia móc świętować Dzień Keksa! (27.12.2020)
Polacy z zamiłowaniem kultywują zwyczaj podawania wielu rybnych potraw na święta Bożego Narodzenia, wykorzystując do tego różne gatunki ryb. Jest mnóstwo sposobów na ich przygotowanie, a ten tradycyjny smak niezmiennie kojarzony jest z Wigilią.
A jak przy wigilijnym stole mogą poradzić sobie osoby, które nie jedzą ryb? Poniżej mała "ściągawka" na kilka roślinnych potraw, które smakiem prawie w ogóle nie ...
Idealny pomysł na śniadanie, bądź kolacje. Sprawdzą się również z cukinią.
Nietolerancja pokarmowa jest niepożądaną reakcją na pokarmy, a dokładniej na białka, które organizm rozpoznaje jako obce. Zaburzenia trawienia i funkcji bariery jelitowej powodują, że układ odpornościowy staje się „przeładowany” obecnością białek pokarmowych. W tych warunkach dochodzi do nadmiernej odpowiedzi odpornościowej z wytworzeniem dużej ilości przeciwciał IgG. Taką reakcję nazywamy nadwrażliwością pokarmowa typu III lub potocznie nietolerancją pokarmową.
Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Poza tym bogata jest w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszka zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinna być częstym składnikiem zdrowej diety.
Sok z kiszonych buraków ma wiele cennych właściwości. Wpływa pozytywnie na florę bakteryjną jelit, oczysza organizm z toksyn, wzmacnia odporność, usprawnia pracę nerek - to tylko kilka przykładów z bardzo wielu jego pozytywnych działań. Oprócz tego jest bogatym źródłem witaminy A, C i witaminy z grupy B, jak również potasu, żelaza, wapnia magnezu. Buraki są ponadto doskonałym źródłem kwasu foliowego.
Szarlotka to świetny pomysł na wykorzystanie jabłek, których we wrześniu jest bez liku. Szybka i prosta. Każdy sobie z nią poradzi. Wersja bez jajek
Cukinia jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten. Ponadto to lekkostrawne warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia.
Awokado to owoc, który bardzo łatwo zjeść, a w dodatku posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.
Pasta z awokado sprawdzi się jako smaczny i zdrowy dodatek do kanapek.
Bób, poza walorami smakowymi posiada także sporo cennych wartości odżywczych. Jest bogaty w białko, błonnik i węglowodany. Warto wspomnieć, że warzywa zawierają wiele witamin (witaminy z grupy B, witaminę A oraz C) oraz mikroelementów (przede wszystkim wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu).
Zupa to idealny pomysł na dobre wykorzystanie sezonu na bób. Można podawać z grzankami.
Naleśniki gryczane są idealnym pomysłem na śniadanie, co więcej prostym w przygotowaniu. Dostarczają organizmowi błonnika spożywczego, witaminy A i B6, a także cennych minerałów: cynku, magnezu, manganu, miedzi i żelaza. Urozmaicone o owoce, których w lipcu jest pełno są jeszcze smaczniejsze.